Barcelona

Dag 2 – Interview met Erasmusstudenten

Ik heb twee interviews afgenomen van twee studenten (locals) die momenteel een Erasmus project volgen aan de IED en dat staat voor Istituto Europeo di Design. De campus waar wij een rondleiding hebben gekregen heet: ‘Escola Superior de Disseny de Barcelona.’ Hieronder vind je de ervaringen, het leven in Barcelona en vooral hoe het is om te studeren in het buitenland.

Romy

LRG_DSC00292
Romy – 22 jaar

Ik heb Romy geïnterviewd, ze is 22 jaar oud en woont in Rotterdam. Hier volgde ze een vier jaar durende opleiding Marketingcommunicatie (vergelijkbaar met onze richting in Thomas More) en ze zit nu in haar laatste jaar.

Romy zag het wel zitten om naar het buitenland te trekken om daar internationale ervaringen op te doen. Op haar school in Nederland kreeg moest ze een keuze maken uit drie verschillende Europese steden. Omdat ze natuurlijk niet de enige studente was die op  Erasmus wou gaan, zijn er lotingen geweest voor de verschillende landen. En ja hoor, Romy kreeg het heugelijke nieuws dat ze naar Barcelona mocht gaan. De ‘Escola Superior de Disseny’ in Barcelona is een partnerschool van haar Rotterdamse school. De richting die ze nu volgt hier heet Creative Advertising and Branding. Haar Erasmusproject loopt nog tot januari 2019. Daarna moet ze weer naar huis.

Ze leert hier veel nieuwe technieken en ontwikkeld zo nieuwe creatieve competenties. De eerste weken verliepen het erg moeizaam, het is moeilijk om connecties te leggen omdat je de mede Erasmusstudenten niet altijd en overal ziet omdat iedereen een eigen richting volgt. Nu loopt het al vele beter en ze mist Nederland eigenlijk niet. Romy voelt zich nu niet meer zo eenzaam, ze heeft al vrienden gemaakt en gaat regelmatig naar internationale feestjes.

Het niveau op school is te vergelijken met het niveau in Nederland. Er zijn ook twee examenperiodes en de lessen zijn goed verspreid over twee semesters. Een beetje zoals in België dus. 

Op de vraag: ‘ Is een Erasmusproject een aanrader?’ antwoordt Romy volmondig ‘JA’. Wel waarschuwt ze dat je goed moet nadenken want er zijn ook studenten die heimwee krijgen naar huis.

Roos

Roos – 21 jaar

Roos is 21 jaar en is afkomstig van Eindhoven, ze zit in dezelfde klas als Romy. Ook zij adviseert een buitenlandse stage en is ook erg tevreden over de school. Waar Roos zich soms aan stoort is dat sommige leerkrachten het niet altijd gewend zijn om voor de klas te staan. Zo hebben de meeste leerkrachten op deze school naast het lesgeven nog een baan als copywriter of advertiser in een professioneel bedrijf. 

Romy en Roos vinden Rory Lambert – de man waar wij ook een les van hebben gekregen en teven opleidingscoördinator – de beste leerkracht op deze school. Hij is creatief, grappig, heeft een oog voor detail en zal altijd eerlijk zijn mening geven. Hij is streng maar rechtvaardig lacht Roos. Na haar studies wilt ze graag aan de slag bij een NGO (niet gouvernementele organisatie) zoals Greenpeace, Artzen zonder Grenzen, WWF, …

Bedankt voor de interviews dames! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *