Berlijn,  Schoolprojecten

Mijn Berlijnverhaal

De vier hipste eventlocaties in Berlijn

Mijn 5-daagse in Berlijn was zalig. Na weken van “intensieve voorbereidingen” –LOL– was mijn enthousiasme geprikkeld en stond ik te popelen om te vertrekken. Reeds aangekomen hadden we een goed gevuld programma. Ik heb me geen moment verveeld en heb tussen al het wandelen, eten, feesten en al dat bijleren over de stad Berlijn toch nog even de tijd genomen om de hipste eventlocaties met jullie te delen. Omdat Berlijn zo een rijke geschiedenis kent zijn er verschillende historische locaties die ik heb mogen ontdekken. Deze locaties zijn zo veelzijdig en geschikt voor kleine en grote evenementen. (Later meer hierover).

Locatie 1: Joods museum Adres: Lindenstraße 9-14, 10969 Berlijn.

De eerste locatie die ik bezocht voor mijn zoektocht naar de perfecte eventlocatie was het Joods museum. Dit gebouw is impressionant en is ontworpen door de Architect Daniel Libeskind. In dit museum kan je verschillende zalen huren. Van een prachtig auditorium tot een grote ruimte. Maar persoonlijk vind ik het “Glashof” met tuin  toch de parel van deze locatie. Deze ruimte heeft een oppervlakte van 657 m² en er kunnen tot 320 personen plaatsnemen voor een banket-buffet, en tot 500 personen voor een feest in deze ruimte. Met het woord ruimte overdrijf ik trouwens niet. Deze zaal is ontzettend hoog én ruim. De daken zijn van glas dus het licht krijgt vrij spel. Via de ramen aan de achterkant kijk je uit op de prachtige tuin van deze locatie. In “het Glashof” staat een constructie. Deze constructie is een “Sukka” (Hebreeuws voor: Levenshut). Dit is een typisch Joods gebruik.

Deze locatie is gunstig voor seminaries, een staatsbanket, lezingen en congressen. De opbrengsten (zaalhuur etc.) worden gebruikt om het museum draaiende te houden.

Locatie 2: Kalksheune Adres: Johannisstraße 2, 10117 Berlijn.

Yup, deze locatie kennen sommigen onder jullie wel. Jazeker, hier was de legendarische “Tripping Berlin” fuif. Stiekem wist ik op voorhand al het adres van deze fuif. Ik was aangenaam verrast toen ik voor de eerste keer naar www.kalkscheune.de surfte. Deze eventlocatie is zo ontzettend veelzijdig dacht ik toen. Op het “fuifje” werden mijn vermoedens bevestigd. Deze locatie “has it all“. De zaal was prachtig ingekleed op Tripping Berlin. Maar als ik de foto’s nog eens beter bekijk op de website, geraak ik geïnspireerd. Deze locatie kan zo omgetoverd worden van een harde technofuif tot een chique buffetzaal of zelfs tot een auditorium. Veelzijdigheid, CHECK! In Kalkscheune heb je deze keuze tussen verschillende ruimtes en zalen. Deze ruimtes verschillen telkens van capaciteit en aantal personen. De buitenruimte (het terras) is ’s avonds prachtig verlicht en geeft een extra cachet aan je locatie. Let op: Je moet wel drank afnemen van de Kalkscheune zelf. Net zoals mijn andere locaties heeft (ook) Kalkscheune een rijke geschiedenis. In 1804 bouwde Johann Caspar Hummel hier de eerste Berlijnse machinefabriek. Hij was één van de belangrijkste pioniers van de industriële revolutie in Berlijn. Het terras was vroeger een paardenstal. Want nee, in het begin bediende de paarden de machines. Van waar de naam “paardenkracht”?! Hieronder enkele sfeerbeelden:

Locatie 3: Markthalle Neun Adres: Eisenbahnstraße 42/43, 10997 Berlijn.

We hebben al een plek gevonden om te feesten en voor de iets serieuzere B2B-events. Maar een ideale locatie om een heerlijk food-festijn te organiseren hadden we nog niet. Bij deze presenteer ik jullie: Markthalle Neun. Deze locatie is een oude hangar, die je kan vergelijken met de oude Handelsbeurs in Antwerpen. (Alleen vind ik de Handelsbeurs wel mooier… Benieuwd naar mijn avonturen in de oude Handelsbeurs te Antwerpen? Klik hier…) In deze Markthal heb je echt voor ieder wat wils. (Zelfs een ALDI, die Duitsers toch…) Waarom is deze locatie nu net geschikt voor een heus foodfestival? De verklaring is simpel. Je hebt een breed aanbod aan eetkraampjes, de prijzen vallen goed mee en er is plek genoeg. Mocht ik hier een evenement mogen organiseren zou ik kiezen voor een food-festival, B2B-events à la teambuilding of personeelsfeest. Hier enkele foto’s om duimen en vingers bij af te likken…

Locatie 4: Flughafen Berlin-Tempelhof Adres: Tempelhofer Damm 7, 12101 Berlijn.

De laatste locatie, maar absoluut mijn favoriet! Dit vliegveld / luchthaven bestond vroeger echt. Op 30 oktober 2008 sloot Tempelhof officieel af. De laatste lijnvlucht werd op 25 oktober 2008 uitgevoerd door Brussels Airlines. Dit was het begin van iets veel mooier. Tempelhof is herboren. De totale oppervlakte bedraagt 290.000 vierkante en de lengte bedraagt 1,2 kilometer. Het oude luchthavengebouw biedt ruimte aan 9.000 kantoren, conferentieruimtes, zalen, casino’s, hallen, straten, een ondergrondse spoorbaan, bunkers en schuilkelders. In de tijdens van de DDR was Tempelhof een Amerikaanse basis. De soldaten hebben daar een basketbalzaal aangelegd, een bowlingbaan en een dansvloer. Alles is nog precies zoals de Amerikanen het in 1993 achterlieten. Tempelhof groeide na veel protest en stemmingen door de plaatselijke bevolking uit tot een multifunctioneel park. Momenteel is Tempelhof nog in volle vernieuwing. Op de vroegere vliegtribunes worden er tegenwoordig kantoren, terrassen en bars aangelegd. Zo groeit Tempelhof binnenkort uit tot een walhalla van evenementen en entertainment. Tempelhof werd reeds gebruikt om veel evenementen te huisvesten zoals modeshows, roadshows, corporate events, fashion weeks, festivals en andere grotere publieke events. Ik zal niet te veel uitweiden over de geschiedenis van Tempelhof, deze interesseert me enorm maar ik probeer deze blog niet te lang te maken. Voor meer informatie kan je even kijken op Wikipedia! 😉 Je kan Tempelhof nog steeds bezoeken met een gids (dit is een echte aanrader). Mocht ik de kans hebben (en het budget) organiseer ik later evenementen op Tempelhof! Deze locatie is gewoon perfect!

Dit waren mijn vier ideale top-eventlocaties! Hopelijk heb je van mijn artikel genoten? Heb je nog opmerkingen, suggesties of complimentjes? Laat gerust een reactie achter. 😊 Wat zijn jouw favoriete plekjes in Berlijn? Of overweeg je om zelf aan location-hunting te doen? Laat het me weten. 😊 Om af te sluiten bedank ik nog enkele mensen, zonder hen was dit niet hetzelfde geweest:

  • Lut Goovaerts, Greet Wachters & Thomas Abelshausen en andere docenten van Thomas More.
  • Onze top-gids Isabelle.
  • Antje, Sarah, Yael, Amy, Eline, Jeeke, Megan en anderen van 2COM.
  • De stad Berlijn voor de gastvrijheid. – Mijn ouders (cliché)

Danke Sehr!!! – Lex Vrancken Bronvermelding Kalkscheune. (z.d.). Kalkscheune Berlin. Geraadpleegd op 27 februari 2020, van https://www.kalkscheune.de/ Vliegveld Berlijn Tempelhof. (z.d.). Geraadpleegd op 27 februari 2020, van http://berlijn-blog.nl/reis/vliegtuig/vliegveld-berlijn-tempelhof/ Markthalle Neun. (z.d.). Geraadpleegd op 27 februari 2020, van https://markthalleneun.de/ Jewish Museum Berlin. (z.d.). Geraadpleegd op 27 februari 2020, van https://www.jmberlin.de/

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *